חלימה מודעת

על חלימה מודעת, חלומות צלולים ומרחבים אינסופיים ליצירה והתפתחות

קודם כל אפתח בגילוי נאות – במעמד כתיבת המאמר הזה אני רק חוקר מתחיל של חלימה מודעת.

לאחרונה התחלתי את צעדי הראשונים על עבר החלימה הצלולה ואני ממש בתחילת דרכי. אני יודע שבאמצעות הכתיבה והתיעוד של תהליך המחקר וההתנסות, אתרום משמעותית להתבהרות הדרך ולהעמקה של הדיאלוג היומיומי שיש לי עם המופלא. אני בטוח שגם אתם תתרמו מכך ולכן החלטתי להקדיש בבלוג שלי מקום של כבוד לעולמם של החולמים.

לאחר שנקטתי במידה נאותה של ענווה, אספר שבמעמד זה יש באמתחתי לא-מעט ניסיון עם כלים והתנסויות משנות-תודעה, ולכן מגיע לתרגול החלימה עם רקע פסיכו-רוחני שאני מאמין שישרת אותי במסע. מהבחינה הזאת אינני טירון.

עכשיו שהעמדתי את הבסיס הראוי לתחילת מלאכת כתיבת המאמר, ואלה שיבואו אחריו – אתחיל.

מהי חלימה מודעת?

לרוב, כשאנחנו חולמים – אנחנו לא מודעים לכך שהחלום הוא לא אמיתי.

חלימה מודעת היא מצב של מודעות שבו אנחנו יודעים שאנחנו חולמים תוך כדי החלום. למודעות או לצלילות יש מידה משתנה, המאפשרת לנו לנוע בין מצב של התבוננות מודעת בהתרחשות החלום ועד ליצירה ושליטה באספקטים השונים המופיעים בחלום.

אם החוויה של חלום רגיל היא כמו צפייה בסרט, החלימה הצלולה מאפשרת לנו להפוך לשחקנים פעילים בהצגה.

קצת היסטוריה, על קצה המזלג

ראוי לציין שחלימה היא עניין מהותי בלא-מעט תרבויות ברחבי העולם. החל מילידים של יבשת אמריקה שראו בחלומות שער לעולם הרוחות ומקור לנבואות ומסעות רוחניים, ועד האבוריג'ינים באוסטרליה שמתייחסים לסיפור על בריאת העולם כעל החלומות שלהם.

גם חלימה מודעת, באופן ספציפית, היא לא המצאה מודרנית.

במסורות העתיקות של הבודהיזם וההינדואיזם יש פרקטיקות חלימה ומודעות לחלימה בנות אלפי שנים. לבודהיסטים הטיבטים יש מסורת של תרגול חלימה הנקרא Dream Yoga, או היוגה של החלימה, שהיא חלק מתרגול עמוק ורחב של אי-שניות (Nonduality).

הפילוסוף היווני אריסטו תיאר לראשונה בבהירות חלומות צלולים, במסה שלו על חלימה:

"“when one is asleep, there is something in consciousness which tells us that what presents itself is but a dream.”

ב-1913 טבע הפסיכיאטר ההולנדי פרדריק ואן אידן (Frederik van Eeden) את המושג השגור כיום – Lucid Dreams. בכתביו הוא מתאר ומסווג סוגים חלומות שונים וביניהם חלומות ברמת מודעות גבוהה שבהם התאפשר לו לעוף.

אחד השמות המערביים המוכרים כיום בהקשר של חלימה מודעת הוא סטיבן לברג' (Stephen LaBerge), פסיכו-פיזיולוג שמקדיש את חייו למחקר אודות החלימה המודעת והיישומים של בחיי היום יום.

כמה הם נפוצים, חלומות צלולים?

קשה מאוד לאמוד כמה אנשים חווים חלומות צלולים אבל חוקרים מספקים לנו הערכות גסות כמשתמע מתוך תהליכי המחקר שלהם והדיווחים שהם מקבלים מנבדקים.

מחקר מ-2017, למשל, מתייחס להערכות שבנתח מייצג של האוכלוסייה נוכל למצוא 51% שחוו חלום צלול לפחות פעם בחייהם, ומתוך אלה – כ-20% חולמים צלול לפחות פעם בחודש.

דבר נוסף אליו מתייחסים במחקר, הוא שהופעה של חלומות צלולים היא בסבירות גבוהה יותר בילדות והיא הולכת ופוחתת בהדרגה.

למה שנרצה לתרגל חלימה מודעת?

אז קודם כל, לפני שאספר על כמה דברים די מדהימים שאפשר להשיג בזכות תרגול של חלימה צלולה, אביא נקודת מבט חשובה שקיבלתי מטנזין רינפוצ'ה (Tenzin Wangyal Rinpoche) שאת הספר שלו The Tibetan Yogas of Dream and Sleep אני קורא בימים אלה בשקיקה בהמלצה של חברה חולמת שבטח אספר עליה עוד בהמשך.

אז טנזין בחוכמתו אומר שאנחנו ישנים כשליש מהחיים שלנו, שזה בממוצע משהו בין 25-33 שנים של חלימה. נתון די מפעים כשמתבוננים בו באופן הזה. הזמן הזה, כך היוגים גילו, יכול להיות מנוצל בצורה משמעותית ועמוקה יותר ממה שאנחנו רגילים.

בחשיבה המערבית הרבה פעמים מתייחסים לשינה כאל בזבוז זמן. המשוואה המיושנת שעל פיה חיים רבים מאיתנו ולפיה זמן שווה כסף, מדירה שינה מעינינו ומציבה את השינה באור שלילי.

אבל לשמחתנו הרבה, בין הידע הקדום של מסורות חלימה דוגמת זו של הטיבטים, ובין הידע המדעי שהולך ונאסף בכל הקשור לתהליכי החלימה – הולכת ומתבהרת לנו העובדה שלחלימה יש פוטנציאל מדהים ומשמעותי בכל הנוגע לבריאות הפיזית, הפסיכולוגית והרוחנית שלנו.

בין ההשפעות הפוטנציאליות של חלימה מודעת:

טיפול בסיוטים

מה שהופך סיוט לחוויה כל כך קשה, זו תחושה עמוקה של חוסר אונים אל מול הסיטואציה. כשאנחנו מבינים שאנחנו חולמים בזמן סיוט, יש לנו את היכולת להבין שזה רק חלום רע. אנחנו יכולים לשנות את תוכן החלום ולהופכו לחיובי, אך גם אם לא, משתנה משמעותית הזיקה שלנו לחלום וכך גם עוצמת הפחד.

מחקר מ-2019 מסכם שטיפול בסיוטים בעזרת חלימה מודעת יכול להיות יעיל אפילו אם לא מושגת צלילות בזמן חלימה, מתוקף התרגול הנלווה שגורם למטופלים לפתח חשיבה ביקורתית כלפי החלימה.

שיפור יכולות וכישורים מוטוריים

מחקרים הראו שאימון ותרגול של כישורים מסויימים בזמן חלימה, בעוד הגוף ישן, שיפרו ביצועים לאחר מכן בערות. את העיקרון הזה אפשר ליישם על כל דבר מספורט ועד נגינה. על אותו משקל חלימה צלולה יכולה לעזור ולתמוך בשיקום של בעלי מוגבלויות פיזיות. מומלץ מאוד לקרוא את המאמר שכתבתי על ייצור מיאלין ולהזכר בחשיבות של שנת REM לתהליכים אלה. מדע בדיוני, אה?

העצמה של יצירתיות

בחלום צלול אנחנו הבוראים של עולם החלימה. בכך שאנחנו מתעוררים בתוך החלום מתאפשרת לנו היכולת לחקור את תהליך היצירה באופנים שלא נגישים לנו בחיי הערות. התובנה הזאת, שאנחנו הבוראים של המציאות שלנו, אפשרית ומשמעותית ליישום בחיי היום יום.

כשאנחנו חולמים, מחסומים לוגיים מתמוססים, מה שמאפשר חשיבה מחוץ לקופסה וגילויים יצירתיים. חלימה מודעת יכולה לאפשר לנו לבחון רעיונות לסיפורים, פתרונות יצירתיים לסוגיות מקצועיות, תובנות ונקודות מבט חדשות על החיים.

במחקר אחד אפילו השוו בין נבדקים שחולמים מודע באופן סדיר לבין כאלה שחולמים שלא-במודע. המחקר בדק את היכולת של החולמים בפתרון בעיות הדורשות מידה גבוהה של יצירתיות (insight problem) ומצא שאלה המתרגלים חלימה צלולה פתרו יותר בעיות באופן מובהק.

הרחבה של המודעות

כפי שנרמז משמה, חלימה מודעת מגבירה לנו את המודעות ערים למצב החלימה שלנו. מודעות זו מאפשרת לנו להתבונן בחומר הגלם של החלום, הרי הם התכנים המסתובבים לנו בתודעה. כשזה קורה המודעות שלנו מתרחבת לא רק במצב-חלום אלא גם בחיי הערות. מודעות גבוהה יותר בחיי הערות היא נושא למאמר בפני עצמו, אבל אין ספק שהיא תורמת לאיכות חיים גבוהה יותר.

אלה כאמור רק דוגמאות, בהמשך הדרך אכתוב יותר לעומק על התרומה הפוטנציאלית שיש לחלימה המודעת עבורנו.

אוקיי, אז איך מתחילים לתרגל חלימה מודעת?

שאלת השאלות, איך לא. אז כמו שציינתי בתחילת המאמר, אזכיר גם כאן שאין לי ניסיון רב בחלימה ולכן אני מסכם כאן את עיקרי הדברים שאני לומד ומתרגל. יש כמה עקרונות שחוזרים על עצמם בגישות השונות, אבל בגדול יש כמה טכניקות ואין מנוס מלהתנסות ולמצוא את מה שמתאים לכם.

יומן חלומות

יומן חלומות הוא כלי בסיסי בעבור מי שמתחיל (וממשיך) לתרגל חלימה מודעת. לפני שרצים קדימה, כדאי מאוד לשים את הפוקוס על היכולת לזכור את החלומות. בהתחלה אולי זוכרים פה ושם, אבל אחרי שמתרגלים זה יכול להגיע לכמה חלומות מתועדים בלילה. מומלץ להכין מראש ליד המיטה מחברת וכלי כתיבה, ולחשוב על זה לפני שאתם נרדמים.

הפלטפורמה שבה תתעדו את החלומות לא חשובה, היומן יכול להיות מחברת נייר או קובץ דיגיטלי, לכל אחד יש את היתרונות והחיסרון שלו. העיקר שיהיה נוח.

בנייה של מאגר חלומות עוזר גם במציאת סימנים שחוזרים על עצמם ועשויים לעזור לנו להתעורר בתוך החלום אל התובנה שאנחנו חולמים.

אין ספק שזה דורש תרגול בהתחלה. מומלץ לכתוב את החלומות הכי קרוב ליקיצה שניתן, גם אם זה באמצע הלילה, דבר שצריך להסתגל אליו בהתחלה.

בדיקת מציאות

זה עלול להחוות מוזר בהתחלה, אבל הרגל מאוד בסיסי בשיגרת חלימה הוא לשאול את עצמנו כמה פעמים ביום "האם אני ער או חולם?". מלבד השאלה והתבוננות הגלומה במשפט הזה, ישנם כמה פעולות שאפשר לבצע כדי לבדוק האם אנחנו נמצאים כרגע בתוך חלום. ככל שאנחנו מתרגלים יותר את הרעיון של בדיקת מציאות בזמן שאנחנו ערים, כך גדל הסיכוי שנבצע את הבדיקה גם בחלום.

דוגמאות לדברים שניתן להתרגל לבדוק:

  • כפות הידיים – מופיעות מוזרות בזמן חלום
  • קריאת מילים או שעון – אם נסתכל פעמיים במהלך חלום נראה שזה משתנה

נסו להטמיע את ההרגל לתהות על מצב התודעה ולהתבונן בסמני החלום מס' פעמים ביום ותספרו לי איך היה.

טכניקת Mnemonic Induction of Lucid Dreaming) MILD)

טכניקה המקושרת לסטיבן לברג' (שהזכרנו בקצרה קודם ברקע ההיסטורי).

המהות של הטכניקה היא לעזור לנו להטמיע את הכוונה לזכור את העובדה שאנחנו חולמים. אחת מהדרכים ליישם את הגישה הזאת היא להתעורר 5 שעות לאחר ההרדמות ובזמן הזה לחזור על ההצהרה הפנימית "פעם הבאה שאחלום, אדע שאני חולם".

היא מתבססת על מושג שנקרא "זיכרון פרוספקטיבי" שזה המנגון שמסייע לנו לזכור דברים שאנחנו צריכים לזכור בעתיד.

ל-MILD היבטים רבים ועמוקים יותר, מבטיח להרחיב בהמשך.

נו, ומה עם החלומות שלי?

אני שואף להפוך את תרגול החלימה לחלק אינטגראלי מהתהליך הרוחני שלי. כלומר, אין לי יעד ספציפי ולא דחוף לי להגיע לשום מקום. הסיפוק שלי נובע מכך שאני מצליח להשריש הרגלים תומכי חלימה ושלאט ובהדרגה הדיאלוג שלי עם עולם החלומות נהיה בהיר ועמוק יותר. נראה לי שאין דרך טובה מזו להפוך את החלימה לכלי התפתחותי.

לסיכום

המאמר הזה אקלקטי ומטרו לתת סקירה רחבה אודות הנושא המרתק הזה. כל אחד מהדברים שנכתבו פה יכול להתרחב למאמר בפני עצמו. יש למה לצפות, רק תנו לי ואצלול שוב לתוך העולם האינסופי הזה של מיסטיקה ומשמעות.

לגמרי עשוי לעניין אותך:

אם הגעת עד הלום

במייל אני משתף תוכן ייחודי, מעשי ומרחיב תודעה.
ספאם לא יהיה שם וניתן לצאת בקלות בכל רגע (לא אפגע).

אפשר ללמוד גם לבד.

בדיוור שלי אני כותב ומשתף בקפידה אך ורק בנושאים מרחיבי תודעה.
יהיו שם כלים פרקטיים, הזמנה לתרגול, השראה להתבוננות והגיגים מחיים מינימליסטיים.

מדי פעם אני גם משתף בנימוס על תהליכים ברוח התוכן שתפגשו בבלוג ובדיוור.